2022-1-2_04

 

Кібернетичні вимоги до освітнього процесу у вищих навчальних закладах

 

Петро СІКОРСЬКИЙ доктор педагогічних наук, професор, почесний академік НАПН України, професор кафедри педагогіки та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», м. Львів
Ігор КОЛОДІЙ кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри педагогіки та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», начальник відділу забезпечення функціонування системи управління якістю освіти Львівської політехніки, м. Львів


УДК 373.3
DOI 10.31392/NPU-VOU.2022.1–2(84–85).04



Завантажити
(повний текст статті буде доступний через рік після випуску друкованого видання)


Ключові слова: заклад вищої освіти, освітній процес, управління освітнім процесом, планування, мотивація, контроль і оцінювання..

 

Анотація:
У статті розглядаються проблеми забезпечення високої якості підготовки кваліфікованих фахівців в умовах дистанційного навчання, яке в Україні має об’єктивні причини (ковід, війна). Якість освіти залежить від якісної освітньої підготовки до навчальних занять науково-педагогічних працівників, у тому числі й від управління освітнім процесом, тобто від урахування кібернетичних вимог до нього. Зважаючи на основні складові управлінського процесу (планування, організація виконання запланованого, мотивація, контроль, корекція і оцінювання), автори статті аналізують можливості кожної складової для спонукання студентів до систематичного відвідування навчальних занять, підготовки до них і демонстрації високих навчальних досягнень студентів під час контролю.
Для цього потрібно підготувати якісні навчально-методичні матеріали в електронному вигляді (тексти лекцій із тестовими завданнями після кожної лекції, план проведення практичних (семінарських) занять, методичні вказівки до самостійної роботи студентів, підготовки до контрольних зрізів, курсових робіт, а також до складання заліків (екзаменів) тощо). Ведеться пошук посилення мотивації студентів до якісного навчання, перебуваючи за межами аудиторій. Велика роль у цьому відводиться, з одного боку, чіткому дотриманню кібернетичних вимог до освітнього процесу, а з іншого – добре продуманим критеріям оцінювання стану засвоєних студентами знань. В оцінюванні навчальних досягнень українських студентів можна використати досвід американських вищих закладів освіти. В умовах дистанційного навчання важливо спонукати студентів до відвідування навчальних занять, активізувати їхню навчально-пізнавальну діяльність. Ці проблеми досліджуються у науковій статті.

Посилання
1. Закон України «Про освіту». URL: https://www.pedrada.com.ua/article/1484-znayomtesya-zakon-ukrani-pro-svtu-2017.
2. Кравченко О. О. Інновації в освіті та науці: проблеми і перспективи розвитку: колективна монографія. Київ, 2014. 410 с.
3. Національна доктрина розвитку освіти в Україні у ХХІ ст. URL: https://studfiles.net/preview/5538098/page:36.
4. Порохня В. М., Ус Г. О. Моделювання ефективності функціонування системи управління знаннями вищого навчального закладу // СУЕМ: Серія "Економіка і менеджмент". 2013. № 1(14). С. 177–178.
5. Романовський О. Особливості вищої освіти США // Рідна школа. 2000. №1. С. 31–50.
6. Саух П. Ю. Інновації у вищій освіті: проблеми, досвід, перспективи: монографія. Житомир, 2011. 441с.
7. Свіщов М. В. Інновації учбового процесу та їх вплив на рівень підготовки фахівців // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну: зб. наук. праць. Київ, 2011. № 5 (61). С. 142–145.
9. Яблочніков С. Л. Системно-кібернетичний підхід до управління в освіті: автореф. дис. … д-ра пед. наук: 13.00.10 / Держ. закл. «Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка». Луганськ, 2012. 44 с.

 

 

   
© ALLROUNDER